Kabelrivtråd: vad, varför och hur? Vi har listat 5 fördelar!

Kabelrivtråd: vad, varför och hur? Vi har listat 5 fördelar!

Kabelrivtråden är en tunn och stark tråd som vanligtvis är inbäddad i kabelhöljet. Rivtråden har en speciell funktion när kabeln ska installeras eller underhållas. Syftet med tråden är att göra det enklare att öppna kabelhöljet och göra skalningen snabbare, enklare och säkrare.

Hur använder man rivtråd?

Rivtråden är i allmänhet inbäddad i kabelns skyddshölje, vilket innebär att kabelns yttre hölje behöver skalas bort eller skäras upp lite så att rivtråden blir synlig.

När trådens ände är framme drar man tråden genom skalet, vilket skär upp skalet på ett snyggt och säkert sätt. Detta minskar risken för skador på både installatörens händer och de interna ledarna i kabeln. Det gör installationen enklare och säkrare.

Fördelar med rivtråd

1 Enkelhet och snabbhet: Rivtråden gör det mycket enklare och snabbare att skala kabeln och gör det enkelt för installatörer att snabbt öppna kabelhöljet utan specialverktyg.

2 Säkerhet: Ur säkerhetssynpunkt har rivtråden två viktiga funktioner. Användning av rivtråd:

– minimerar risken för skador på kabelns interna ledare eller trådar. Detta är särskilt viktigt för känsliga kablar eftersom felaktig skalning kan leda till funktionsfel.

– håller installatörens händer säkra Ju mindre du behöver använda kniv vid arbete med kablar, desto mindre risk för skärskador.

3 Snyggt resultat: Rivtråden är utformad för att skära kabelhöljet exakt där du vill, vilket möjliggör ett rakt och rent snitt i höljet. Detta underlättar även det fortsatta arbetet, t.ex. monteringen av kopplingarna.

4 Minskat verktygsbehov: Då man använder rivtråd minskar behovet av specialverktyg som t.ex. kabelskalare. Detta kan minska kostnaderna och minska slitaget på verktygen.

5 Mångsidighet: Rivtråd fungerar för olika typer av kablar och miljöer, vilket gör den användbar i många olika typer av kabeldragningsprojekt.

***

Visste du att alla Reka by Nexans-produkter har Nyckelflaggan som en symbol för finskt arbete?